Äventyr på Vänern

Johannes och Mina

Bromö_1007
Mina vid bryggan vid Brommö gård.. Foto: Peter Silow 2010

Mina låg nybyggd vid bryggan på Brommö. För bröderna Johannes och Oskar Persson från det lilla torpet på ön var det en oemotståndlig syn. Särskilt Johannes bara måste ombord på Mina. Oskar var lite mer försiktig, han visste väl vad deras far skulle säga om han såg dem. Men Johannes var 12 år och kände sig redan som en riktig karl, en karl som kunde segla en skuta som Mina. Vad som sedan hände ledde till att Johannes försvann och var borta i många år.

Kreaktor – Västra Götalandsregionen

Rapport_ teaterproj_Mina_äventyr. 2011-20122011-2012

Lidköping – Otterbäcken – Årnäs – Lidköpings-Nytt

2012 genomförde Minas vänner ett teateräventyr. Projektet engagerade 29 ungdomar från De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Projektledare var Madeleine (Madde) Dolk-Anjemo och regissör Johan Rundkvist. För manus stod Claès Johansson, med bearbetning av Johan. En rad medlemmar gjorde äventyret möjligt.Teater_Saffle

Tack för denna gång!

SONY DSC
Foto: Fredrik Johansson

Teateräventyret om Mina och Johannes öden och äventyr är nu avslutat. Ungdomarna har gått tillbaka till studierna, men vi hoppas få se dem ombord igen. Minas vänner vill tacka de 29 feriearbetande ungdomarna, som i två grupper mellan 29 juni och 12 augusti spelat åtta föreställningar från Säffle i nordväst till Otterbäcken i öster. Tack också till besättningen på Mina! och Madde Dolk-Anjemo (projekt/produktion), Claès Johansson (manus), Johan Rundkvist (regi/manusbearbetning), Torsten Kärrbrink (teaterkunnande) och Tony Näslund (ljud).

Våra samarbetspartners

Ett stort tack till de samarbetsparter vi haft runt Vänern! Nämnas särskilt skall de föreningar i Otterbäcken (Byalaget) och Årnäs (Kulturföreningen Aranäs) som gjort ett stort ideellt arbete, vilket vi själva vet vad det innebär. Föreningarna har skött de lokala arrangemangen och löst finansieringen av Minas besök och teaterföreställningar.

Tack också alla sponsorer och bidragsgivare! Speciellt Lidköpings kommun, ABF Västra  Skaraborg och Kulturnämnden VG-Regionen, Grevillis fond och John Hedins stiftelse.

 

Ett av världens äldsta segelfartyg vänergaleasen Mina byggdes 1876 på Fågelö gård, Torsö, på stranden. Sedan 1994 är Lidköping hemort. Föreningen Vänergaleasen Minas vänner äger skutan sedan 1997 och har byggt henne färdig.